Je hebt de laatste jaren vast meegekregen dat het weer steeds extremer wordt. Laatst nog heeft storm Eunice flink huisgehouden in Nederland. Dakpannen en takken vlogen in de rondte en veroorzaakte veel schade. Behalve met Eunice kreeg Nederland ook te maken met Dudley en Franklin. Stormen komen vaak na elkaar voor. Dit wordt ook wel tweelingstormen genoemd. Ben jij eigenlijk wel goed verzekerd tegen stormschade? En wat kan je doen om de schades goed af te handelen met je verzekeraar? Want het zal in de toekomst nog wel vaker en harder gaan stormen in ons land. Hieronder vind je meer informatie.
Wat valt er onder stormschade?
Onder stormschade valt alle schade die veroorzaakt wordt door rukwinden met een windkracht hoger dan 7. Voor Eunice was hier van de week sprake van. Dit is een voorwaarde die alle verzekeraars stellen bij de vergoeding van eventuele stormschade. De voorwaarde bij verzekeraars is een windkracht hoger dan 7, ondanks dat de KNMI past spreekt bij een storm van windkracht 9. Schades die veroorzaakt worden door storm bij windkracht 7 zijn bijvoorbeeld: weggewaaide dakpannen, omgevallen bomen en bijvoorbeeld een omgewaaide schutting. Deze soorten schade kunnen allemaal veroorzaakt worden door de hevige storm.
Schade claimen
Als je stormschade hebt opgelopen, dan is het belangrijk dat je de schade eerst zoveel mogelijk beperkt. Daarna is het handig om de schade vast te leggen met foto’s. De foto’s moeten met het ingevulde schadeformulier zo snel mogelijk worden opgestuurd naar de verzekeraar. Is er bij jou thuis schade veroorzaakt door storm? Bel dan alleen bij schade met levensbedreigende situaties het alarmnummer.
Opstalverzekering tegenover inboedelverzekering
Hoe weet je nou welke schade onder welke verzekering valt? De opstaleverzekering dekt alles wat vast zit aan je huis. Alle losstaande spullen in je huis, tuin of balkon vallen onder een inboedelverzekering. Hieronder vind je meer informatie over de stormschade en de betreffende woonverzekering.
Opstalverzekering
Met de opstalverzekering is je huis en alles wat vast zit aan de woning verzekerd. De keuken, muren, leidingen en de schutting vallen hier bijvoorbeeld onder. Schade aan omgewaaide schutting is een van de meest voorkomende schades. De schade aan je schutting kun je ook claimen via de opstalverzekering. Op de volgende pagina kun je dekkingsvoorwaarden en premie voor een losse opstalverzekering vergelijken.
Inboedelverzekering
Sommige schadegevallen worden vergoed vanuit de inboedelverzekering. Met de inboedelverzekering verzeker je alles wat los staat in het huis en tuin. Door een hevige storm als Eunice kan ook waterschade ontstaan. Dit kan ervoor zorgen dat je meubels beschadigen door lekkage of een openstaand raam.
Dakpan weggewaaid: deze verzekeringen heb je nodig
- De dakpan zit vast aan de woning en valt dus onder de opstalverzekering. Je hebt de mogelijkheid om een nieuwe te kopen, laten leggen en declareren.
- De dakpan komt op de auto van je buren terecht. Je bent verzekerd via de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP).
- De dakpan (of een tak) beland op je eigen auto. Dit valt onder de autoverzekering (beperkt casco of allrisk). Heb je deze niet, dan zijn de reparatiekosten voor eigen rekening.
- De schade aan het dak veroorzaakt lekkage, waardoor er spullen in de woning beschadigen. Dit valt onder de inboedelverzekering.
Woning verzekeren
Wil jij in de toekomst goed verzekerd zijn tegen de storm? Dan is het verstandig om voor jouw woning de juiste woonverzekering af te sluiten. Woonverzekeringen zijn af te sluiten bij verschillende verzekeraars. Let er dan wel op dat je over zowel een inboedelverzekering als een opstalverzekering beschikt. Om onvoorziene stormschade kosten te voorkomen, kun je hier meer informatie vinden over de beste woonverzekeringen.