Een inbreker te slim af zijn, hoe doe je dat?

inbreken

De coronamaatregelen hebben ervoor gezorgd dat het aantal inbraken flink is gedaald. Nu deze maatregelen langzaam versoepelen, zullen steeds meer mensen ervoor kiezen om activiteiten buitenshuis te ondernemen. Mensen kunnen weer naar kantoor en het is weer mogelijk om op een terras te zitten. De kans dat inbrekers vaker en sneller toe zullen slaan is hierdoor een stuk groter.

De meest voorkomende inbraakmethoden

Om zonder zorgen naar de bioscoop te gaan of op het terras te zitten is het belangrijk dat je zeker weet dat jouw huis goed beveiligd is. Hiervoor is het allereerst belangrijk dat je weet hoe een inbreker denkt om hier vervolgens slim op in te spelen. Hieronder lees je de meest voorkomende inbraakmethoden én hoe je deze zo onaantrekkelijk mogelijk kunt maken.

  • Een open deur of raam

Inbrekers kijken vaak eerst naar de makkelijkste manier: insluipen door een open deur of raam. Vooral in de zomer is deze inbraakmethode zeer geliefd. Door een open deur naar binnen gaan kost weinig moeite en het valt ook niet zo op. Naar binnen sluipen via een open raam is wat lastiger maar zeker niet onmogelijk. Soms kiezen inbrekers er zelfs voor om door een klein bovenraampje te klimmen.

Deze manier van inbreken is makkelijk te voorkomen. Sluit altijd de deuren en ramen als je de deur uit gaat. Ook als je even boven de was gaat doen is het verstandig om ramen en deuren te sluiten. Let er ook op dat je kleine raampjes, zoals het raampje in de wc, op slot doet.

  • Flipperen met een pasje

Ook als je de deuren in huis dicht doet is het voor inbrekers nog steeds mogelijk om binnen te komen. Dit doen zij door met een hard stuk plastic, zoals een pasje, de dagschoot open te wippen. Zorg er dus altijd voor dat je de deur op nachtslot doet als je het huis verlaat, maar ook als je binnen blijft.

Als de deur naast het dagslot ook op het nachtslot zit is deze manier van inbreken niet meer mogelijk. Voor extra veiligheid is het verstandig om een anti-inbraakstrip te plaatsen.

  • Door de brievenbus

Als de deur niet op slot zit, is het mogelijk om binnen te komen via de brievenbus. Inbrekers hengelen dan met een ijzeren draad door de brievenbus op zoek naar de deurklink. Op deze manier kunnen zij de deurklink naar beneden trekken en opent de deur vanzelf.

Het is dan ook verstandig om de brievenbus aan de buitenzijde van uw woning te plaatsen. Zo is het niet meer mogelijk om via de brievenbus te hengelen naar de deurklink.

  • Cilinder uittrekken of afbreken

De cilinder, het deel van het slot waar de sleutel in gaat, steekt vaak een klein beetje uit het slot. Met speciaal gereedschap is het mogelijk om deze cilinder eruit te trekken of af te breken. Als het slot er eenmaal uit is, gaat de deur automatisch open.

Om deze reden is het belangrijk dat u investeert in goed hang- en sluitwerk. Er bestaan sloten met een verzonken cilinder waarbij de cilinder er dus minder makkelijk kan worden uitgetrokken.

  • Openbreken van deuren of ramen

De methode die de meeste schade oplevert is het openbreken van deuren of ramen. Hier komt vaak veel geweld en lawaai bij kijken. Dit is mogelijk door gebruik te maken van een breekijzer, koevoet of een schroevendraaier.

Om al deze schade te voorkomen raden wij je aan om ook op elk raam een slot te plaatsen. Maak daarnaast gebruik van dievenklauwen. Een dievenklauw zorgt ervoor dat de deur niet uit het kozijn gelicht kan worden.

Tips om inbraak te voorkomen

Naast dat je het binnenkomen van je huis onmogelijk probeert te maken zijn er nog meerdere aspecten waardoor je de kans op een inbraak kan verkleinen. Hieronder vind je allerlei handige tips die ervoor zorgen dat inbrekers jouw huis als onaantrekkelijk zullen zien en je hiermee de kans op inbraak verkleint.

  • Sociale controle

Voordat een inbreker bepaalt in welk huis hij of zij zal gaan inbreken, wordt er eerst gekeken naar de buurt. Een inbreker zal namelijk niet zo snel toeslaan in een wijk waar veel mensen op straat lopen of waar een bord met ‘WhatsApp buurtpreventie’ hangt. In zulk soort straten ziet de inbreker dat er goed op elkaar wordt gelet en is het inbreken daar een stuk gevaarlijker en dus onaantrekkelijker. Een inbreker slaat liever toe in een buurt waar de sociale controle klein is.

  • Een bewoond huis

Voor inbrekers is het makkelijker om in te breken in een huis waar geen bewoners aanwezig zijn dan in een bewoond huis. Zorg er daarom altijd voor dat je huis er bewoond uit ziet, vooral tijdens de feestdagen. Het is belangrijk dat als de inbreker naar binnen kijkt hij of zij denkt dat er mensen thuis zijn. Dit kun je zo laten lijken door de lampen aan te zetten, glazen op tafel te zetten en de kussens op de bank wat rommeliger neer te leggen.

Inbrekers kunnen vaak zien als de bewoners van het huis op vakantie zijn. Zorg er daarom voor dat, als je op vakantie bent, je huis er bewoond uitziet. Maak bijvoorbeeld gebruik van een tijdschakelaar. Deze zorgt ervoor dat op een bepaald tijdstip alle lampen in huis aangaan en het er bewoond uitziet. Ook is het verstandig om aan de buren te vragen of zij ’s avonds de gordijnen dicht te doen zodat het lijkt alsof er geleefd wordt in het huis.

  • Houd de tuin netjes

Je zou denken dat inbrekers de inbraak van te voren goed voorbereiden maar niets is minder waar. Ze kiezen vaak voor de makkelijke manier en gaan op zoek naar gereedschap en hulpmiddelen in de tuin. Denk hierbij aan een ladder waarbij ze makkelijk het balkon op kunnen klimmen of een kruiwagen waarmee ze alle gestolen spullen in kunnen vervoeren. Zorg ervoor dat dit soort spullen goed opgeruimd zijn en niet in het zicht liggen van de inbrekers.

  • Verberg dure spullen

De meeste inbrekers zijn op zoek naar dure spullen die zij kunnen stelen om vervolgens door te verkopen en er dus geld aan te verdienen. Hoe duurder het product, hoe beter. Omdat inbrekers vaak makkelijk denken is het belangrijk dat deze dure spullen niet in het zicht liggen. Leg bijvoorbeeld geen duur horloge in de buurt van het raam. Ook is het niet heel handig om de verpakking van dure producten zoals de doos waar een tv in heeft gezeten buiten het huis te leggen. Op deze manier zien de inbrekers wat er binnen in het huis te halen valt en dit is natuurlijk niet de bedoeling.

  • Gebruik een kluis

Als de inbrekers eenmaal binnen zijn kun je het hun nog steeds lastig maken. Het is verstandig om duurdere en waardevolle producten goed te verstoppen en eventueel op te slaan in een kluis. Het is dan belangrijk dat ook deze kluis goed verstopt is en dat deze kluis niet makkelijk te openen of mee te nemen is.

  • Let op mysterieuze tekens

Ondanks dat inbrekers niet de meest slimme mensen zijn hebben zij toch een aantal slimme trucjes om erachter te komen of jouw huis een geschikt huis is om in te breken. Ze maken namelijk gebruik van mysterieuze tekens met allemaal een eigen betekenis. Deze tekens geven bijvoorbeeld aan ‘makkelijk in te breken’, ‘onbewoond’ of ‘alleenstaande vrouw’. Ook maken inbrekers gebruik van speciale technieken waarmee ze kunnen kijken of er iemand thuis is. Een voorbeeld hiervan is een tandenstoker in het slot van de voordeur. Als de inbrekers een paar dagen later terug komen en de tandenstoker zit nog steeds in het slot, weten zij dat er al die dagen niemand thuis is geweest en dat het dus een geschikt huis is om in te breken.

Woning verzekeren

Ondanks dat je een inbraak zo onaantrekkelijk mogelijk hebt gemaakt voor inbrekers is het helaas alsnog mogelijk dat dit je overkomt. Om deze reden is het dan ook belangrijk dat je ervoor zorgt dat jouw woning en inboedel goed verzekerd is. Benieuwd welke woonverzekering het best bij jouw past? Hier kun je makkelijk en snel woonverzekeringen vergelijken.